
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar son yıllarda toplumumuzda artış göstermiştir. Partner sayısı ve partnerin daha önceden taşıdığı hastalıklar gözönüne alındığında özellikle kadınlar için ciddi problem yaratmaktadır.
Cinsel Yolla Bulaşan Bir Hastalık Bana Ne Zarar Verir?
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların neler olduğu,bu hastalıklardan nasıl korunulacağı ve korunulmazsa nelere yol açabileceğinin bilinmesi gerekir. Bu tür bir hastalıkların tedavi edilmemesinin yarattığı en büyük zarar ise bu hastalığın mikrobunun cinsel partnere bulaştırılmasıdır. Kişilerde oluşturduğu diğer zararları ve buna bağlı (cinsel yolla bulaşan mikropların türüne bağlı olarak) neler yapabileceğine bir bakalım…
- Akıntı,koku,idrarda yanma,kaşıntı gibi genital organlarda rahatsız edici şikayetler yapması
- Üreme organlarının ciddi şekilde zarar görmesi (gonore, chlamidya ve üreoplasma tüpleri ve rahim içini ve tüpleri etkileyip zarar verir)
- HPV virüsü ise özellikle dış genital organlarda siğil benzeri lezyonlar ve rahim ağzı kanserinine yol açması
- Kısırlık (tüplerde tıkanıklık ve yumurtalık ve rahim etrafında yapışıklıklar)
- Dış gebelik riskininin artması
- Erken doğum,tekrarlayan düşükler ve bazı virüsler söz konusu olduğunda anneden bebeğe enfeksiyonun geçişi söz konusu olabilir.
- Cilt, kalp ve sinir sistemi ile ilgili (nörolojik) problemler
- Bazen sadece taşıyıcı olarak belirti vermeden kalır,ancak eşe bulaşır.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?
Bazı cinsel hastalık etkenleri bakteriyel (bakteri enfeksiyonuna bağlı), bazıları ise viral (viruslere bağlı) gelişmektedir.Bugün için çok sayıda cinsel yolla bulaşan hastalık bilinmektedir. En sık rastlanılanları;
- HIV enfeksiyonu (AIDS)
- Hepatit B, hepatit C
- Bel soğukluğu (gonore)
- Sfiliz
- Klamidya,mycoplasma,üreoplasma
- Trikomonas vajinalis
- Genital uçuk (Herpes enfeksiyonları)
- Genital siğil (HPV enfeksiyonları)
- Candida (mantar),Gardnerella vajinalis vb gibi diğer vajinal enfeksiyonlar …
Sifiliz, gonore, chlamydia gibi bakteriyel orijinli cinsel hastalıklar erken evrede saptandığında yoğun antibiyotik tedavisi ile başarıyla tedavi edilebilse de çoğu viral cinsel yolla bulaşıcı hastalığın kesin tedavisi yoktur.
Cinsel Yolla Bulaşan Bir Hastalığımın Olduğunu Nasıl Anlarım?
- Vajen (hazne) çevresinde veya iç bölgesinde yanma hissi, ağrı veya kaşıntılar,erkekte ise penis başından gelen sarı,yeşil akıntılar
- Kasık veya belde hissedilen ağrılar (pelvik ağrılar)
- İlişki sırasında ağrı veya yanma ve batmalar
- İdrarda yanma hissi, sık idrara çıkma
- Adet kanaması haricindeki kanamalar ya da adet sırasında kötü koku
- Vajenden gelen sarı, yeşil, beyaz veya gri renkli akıntı veya kötü koku
- Kadında ya da erkekte genital bölgede görülen et beni benzeri lezyonlar (Genital Siğiller)
- Kadında ya da erkekte genital bölgede görülen ağrılı sulantılı sivilce benzeri lezyonlar (Genital Uçuklar)
- Bazı enfeksiyonlar sessiz seyredip kısırlık veya tekrarlayan düşüklere sebep olabilir.
- Genital siğillerin bazı tipleri rahim ağzı kanserine yol açtığında anlaşılabilir.
- HIV ve Hepatit gibi enfeksiyonlar ancak kan tetkikleriyle anlaşılabilir,hastalık ilerledikçe sistemik belirtiler başlar.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Nasıl Korunabilirim?
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan bireysel düzeyde korunmanın en etkili yolu hastalık riski taşıyan şüpheli kişilerle (hayat kadınları, hayat kadınlarıyla birlikte olduğu bilinen kişiler, çok sayıda partneri olan ya da olmuş kişiler) ilişkiye girmekten kaçınmaktır.
- O yüzden hakkında bilgi sahibi olunmayan bir kişiyle beraber olunduğunda ne kadar "temiz" görünürse görünsün, ilişkide prezervatif kullanmaktır.
- Prezervatifler arasında lateks yapılı olan ve spermisit içerenler tercih edilmelidir (spermisitlerin aynı zamanda mikroorganizmaları etkisiz hale getirebilme özellikleri de bulunmaktadır).
- HPV enfeksiyonundan korunmak için HPV aşısı yapılabilir.
- Hepatit B virüsüne karşı aşılanma önerilmektedir.
- Şüpheli bir cinsel ilişki yaşadıysanız, jinekoloğunuzla görüşmeniz ve muayene olmanız, cinsel ilişkiyle bulaşan enfeksiyonların erken tanınmasını ve kötü sonuçlar doğurmadan tedavi edilmesini sağlar.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Tedavisi Nasıl Yapılır?
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bazıları erken dönemde tanı konulduğunda tedavi edilebilirken,bazılarının tam olarak tedavisi malesef yoktur.
Şüpheli bir cinsel ilişki yaşadıysanız, jinekoloğunuzla görüşmeniz ve muayene olmanız, cinsel ilişkiyle bulaşan enfeksiyonların erken tanınmasını ve kötü sonuçlar doğurmadan tedavi edilmesini sağlar.
- Bel soğukluğu (gonore),Sfiliz,Klamidya,Mycoplasma,üreoplasma,Trikomonas vajinalis,Candida (mantar),Gardnerella vajinalis vb gibi diğer vajinal enfeksiyonların tedavisi mümkündür.Erken dönemde tedavi olmak hastalıkların ilerlemesini,kadınlarda kısırlığa yol açan yapışıklıkları ve rahim ve yumurtalıklarda hasar oluşmasını engellemektedir.
- Genital siğilde (HPV enfeksiyonları) erken dönemde tanı konduğunda oluşan siğiller koterize edilir ve yayılması engellenir.
- HIV enfeksiyonu (AIDS),Genital uçuk (Herpes enfeksiyonları),Hepatit B, hepatit C ‘nin tam olarak tedavisi yoktur.Oluşan şikayetlere göre tedavi verilir.