
Spiral (Rahim İçi Araç) (Ria) Nedir?
Spiral gebelikten korunmak amacıyla rahim içerisine yerleştirilen bakır T şeklinde bir alettir. Erkek sperm hücrelerinin kadın yumurta hücresini döllemesini engelleyerek doğum kontrolü sağlar. Günümüzde bakır içeren rahim içi araçlar en çok kullanılanlardır. Güvenilirliği %98 civarındadır.Bir kere uygulanınca gebelikten korunmak için başka bir şey gerektirmez.Ve çıkartıldığında hemen gebe kalınabilir.
Cinsel ilişkiyi kesintiye uğratmaz. Hiçbir ilaçla etkileşimi yoktur.
Son yıllarda progesteron hormonu ilaveli rahim içi araçlar da ( Mirena ) kullanılmaktadır.
Spiral (Rahim İçi Araç) (Ria) Kimlere ve Ne Zaman Uygulanır ?
Adet kanaması sırasında ve genellikle 3-4. gününde takılması tercih edilir.
Aktif vaginal enfeksiyonu, aşırı akıntısı ve rahim ağzında yarası olanlara ancak tedaviden sonra takılabilir.Doğumsal rahim anomalisi olanlara spiral uygulanmamalıdır. Ancak daha önce sezaryen yada myom v.b ameliyat geçirenler spiral kullanabilir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından riskli grupta bulunan kişilere (birden fazla partneri olanlar gibi) spiral önerilmez.Aktif pelvik enfeksiyon durumunda spiral takılmaz.
Doğumdan 40 gün sonra muayenede bir patoloji yoksa spiral takılabilir. Bakırlı spiraller ilaç içermediğinden ödem yapmaz ve kilo aldırmaz.
Spiral (Rahim İçi Araç) (Ria) Koruması Ne Kadar Sürer?
Ortalama koruyuculuk süresi bakırlı olanlarda 10 yıl, hormonlu olanlarda 5 yıldır. Takıldıktan sonra ilk ay mutlaka kontrol edilmelidir. Sonrasında 6 ayda bir ultrason eşliğinde muayene yapılarak spiralin yerine ve rahim ağzının durumuna bakılmalıdır.
Spiral (Rahim İçi Araç) (Ria) Yan Etkileri Nelerdir?
Adet kanaması eskiye oranla artar, rahim enfeksiyonu riski bir miktar artmıştır.Ağır kaldırma,zorlayıcı egzersizler esnasında kayabilir,rahim ağzında yara yapabilir. Jinekolojik muayeneye düzenli gitmek bu gibi sorunları azaltır.