
Bebekte Karında Kist (Fetal Abdominal Kist) Nedir?
Bebekte karında kistler, doğum öncesi yapılan rutin ultrasonografi sırasında bebeğin karın içinde sıvı dolu yapı olduğunu görerek teşhis edilir. Bebekte karındaki kistin konumu,kistin hangi organ kaynaklı olduğunu anlamayı kolaylaştırır. Yapılan seri ultrasonlarla zaman içinde, kistin büyümesi veya gerilemesi takip edilebilmektedir.
Bebekte Karında Kist (Fetal Abdominal Kist) Sebepleri Nelerdir?
Bebekte karında kist yapan bir çok sebep olabilir. Bunlar;
- Yumurtalık kistleri: Kız bebeklerde, anneden bebeğe geçen gebelik hormonlarının etkisiyle oluşur ve doğum sonrası genellikle düzelir.
- Bağırsaklarda gelişme eksikliği: (Fetal intestinal atreziler)
- Üriner kanal tıkanmaları nedeniyle oluşan kistler (Böbrekler,üreter ve mesanede genişleme yaratarak kistik görünüm oluşturur)
- Barsak dublikasyon kistleri
- Karaciğer kistleri
- Urakus kistleri
- Koledok kanal kistleri (Safra kanal tıkanıklıkları)
- Mezenter ve omental kistler
- Umblikal ven anomalileri
Tanı Nasıl Konulur?
Anne karnında yapılan ayrıntılı ultrason ile tanı konulabilir.Bazı durumlarda Fetal MR yapılabilir.Doğum sonrası şüphelenilen tanıyla ilgili ek testler yapılabilir.
Bebekte Karında Kist Olduğunda Tedavi Nasıl Yapılır?
Tedavi konulan tanıya göre yapılmaktadır. Bebekte yumurtalık kistleri doğumdan sonra annenin hormonlarının etkisi ortadan kalktığında genellikle kaybolur.Diğer tanılarda cerrahi girişim gerekebilir.Bu nedenle doğumun çocuk cerrahisi ve yenidoğan ünitesi olan bir hastanede yaptırılması uygundur.