
Gebelikte Hipertiroidi Nedir?
Hipertiroidi, tiroid bezinin normalden fazla tiroid hormonu üretmesidir.Tanıda ve tedavide geç kalınması bebek ve anne için ciddi riskler taşımaktadır.
Gebelikte Hipertiroidi Sebepleri Nelerdir?
Graves hastalığı en sık hipertiroidi nedenidir.Graves hastalığında, TSH reseptörlerine karşı antikorlar oluşur bu da tiroid bezinin aşırı çalışmasına neden olur. Nodüler guatr ve Hasimato tiroidditi de; hipertiroidiye neden olabilir. Şiddetli hiperemezis gravidarum vakalarında (aşırı bulantı kusma yaşayan gebe kadın) gebeliğin başlarında da tiroid hormonları yüksek olabilir.
Gebelikte Hipertiroidi Belirtileri Nelerdir?
İlk bulgular sinirlilik, çarpıntı,sıcak intoleransı (sıcağa tahammül edememe), guatr (Tiroid bezinde büyüme),kilo kaybı,gözlerin dışarıya doğru belirginleşmesi (ekzoftalmus) görülebilir.
Gebelikte Hipertiroidi Tanısı Nasıl Konur?
Tiroid hormon testlerinde serbest T4 ve serbest T3’ün yükselmesi ve TSH hormonunun düşmesi tipiktir.
Gebelikte Hipertiroidi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Gebelik sırasında antitiroid ilaçlar kullanılır ancak ilk 3 ayda bu ilaçlar dikkatli kullanılmalıdır.Hedef en az ilacı vererek tiroid hormonlarını normal düzeyde tutmaktır. Gerekirse ayrıca B-bloker denen kalp ritmini düzenleyen ve çarpıntıyı azaltan ilaçlar verilebilir.
Gebelikte Hipertiroidi’de En Sık Görülen Problemler Nelerdir?
Gebelik hipertansiyonu, düşükler,erken doğum,annede kalp yetmezliği ve tiroid krizi görülebilecek problemlerdir. Bebekte görülebilecek sorunlar ise; erken doğuma bağlı sorunlar,düşük doğum ağırlığı ve gelişme geriliği hatta anne karnında ölümdür.Doğum gerçekleştiğinde bebekte de anneden geçen antikorlar nedeniyle hipertiroidi görülebilir.