Histeroskopi Nedir?

Histeroskopi soğuk ışık kaynağı olan özel bir optik aletle vajina içinden ve rahim ağzından girilerek, rahim içinin sıvı ile doldurulması ve rahim iç tabakasının gözlenmesi, rahim içi girişimlerin yapılması işlemidir.

Histeroskopi Nasıl Yapılır?

Histeroskopi, genel anestezi ya da bölgesel (epidural/ peridural) anestezi altında yapılabilmektedir. Vajene spekulum yerleştirilir ve vajinal dezenfeksiyon yapılır. 3-5 mm kalınlığındaki histeroskop rahim ağzından rahim içine sokulur. Gerektiğinde bujilerle rahim ağzı genişletildikten sonra, ince telekop benzeri optik cihaz (histeroskop) rahim içine ilerletilir ve rahim içi sıvı ile doldurulur.Histeroskop ile rahim iç tabakasının görüntüsü,optik-kamera sistemi aracılığıyla büyütülerek monitöre aktarılmaktadır.

Bu sayede doktor, işlem sırasında rahim içini gözlemler. Histeroskopi tanı amaçlı kullanıldığı gibi tedavi amaçlı da yapılabilmektedir.

Tanısal Histeroskopi Nedir ?

Teşhis amacıyla rahim boşluğunun gözlemlenmesidir. Tanısal histeroskopide tanı konulabilen durumlar;

  • Polip veya myomlar
  • Rahim içi yapışıklıklar ve Ashermann sendromu
  • Anormal histerosalpingografi (HSG) veya ultrason bulgusunu kesinleştirmek için yapılabilir.
  • Doğuştan olan rahim anomalileri (Uterin Septum, Uterus bikornis, Uterus arkuatus , Uterin hipoplazi) tanısı
  • Tekrarlayan düşüklerin araştırılması
  • Anormal kanama araştırılması
  • Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığını araştırması
  • Rahim içi dokusunun (endometrium) erken evre kanserleri teşhis edilebilir.Ve biopsi alınabilir.
  • İpi görülemeyen veya rahim içine kaçan spiralin çıkartılması

Operatif Histeroskopi Nedir?

Operatif histeroskopide tanı konmuş olan bazı hastalıklara histeroskop yardımıyla makas, biyopsi forsepsi, koter veya tutucu aletlerle müdahale edilip bazı sorunlar düzeltilebilir.Rahim içindeki her türlü yapı ayrıntılı olarak görüntülendikten sonra, rezektoskop adı verilen elektrocerrahi sistemiyle herhangi bir patoloji düzeltilebilmekte veya çıkartılmaktadır.Yapılabilecek müdahalelerin başlıcaları; rahim içi yapışıklıkların açılması,myom ve poliplerin çıkarılması,İpi görülmeyen spiralin çıkarılması, Uterin septum gibi rahim içi bölmelerin düzeltilmesi gibi...

Histeroskopi Ne Zaman Yapılır?

Histeroskopi işlemi günübirlik cerrahi bir girişimdir. Gece yatmayı gerektirmez. Genellikle adet kanamasının bittiğini takip eden günlerde yapılmaktadır. Bu sayede hem rahim içi daha net görülebilmekte ve hastanın gebeliğinin olmadığı kesinleşmektedir.Prosedürün hastanede yatmayı gerektirmemesi,İşlem sonrası 1-2 saatte normal yaşama geri dönülebilmesi ve rahim içinin gözlenerek hem tanı hem tedavinin yapılabilmesi avantaj sağlar.

Histeroskopi Yapılmaması Gereken Durumlar Nelerdir?

Hamilelik durumunda, vajinal veya idrar yolu enfeksiyonu varlığında,pelvik abse ve endometrit durumlarında veya bilinen rahim kanseri olgularında histeroskopi yapılmamalıdır.

Histeroskopi Riskleri Nelerdir?

Risk taşımayan hiçbir cerrahi işlem yoktur. Histeroskopiye özel birtakım cerrahi girişim riskleri olmasına karşın bunların görülme sıklığı oldukça az olup nadiren hayati tehlike oluşturular. Komplikasyon görülme sıklığı düşüktür.

En sık görülen komplikasyon rahimin histeroskop ile delinmesi olup genellikle ilave bir cerrahi girişim gerektirmeden kendi kendine iyileşir. Bazı komplikasyonlar kaviteyi genişletmek için kullanılan sıvılara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunlar arasında pulmoner ödem, solunumda zorluk, kan pıhtılaşma bozuklukları, vücut ısısının azalması ve alerjik reaksiyonlar sayılabilir.

Cerrahi işleme bağlı batın içi organ yaralanmaları, kanama ve enfeksiyon gibi komplikasyonlar olabilmesine karşın bunların görülme sıklığı oldukça azdır.

Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam