Fetal Ense Kalınlığı Ölçümü Nedir?

Fetal ense kalınlığı (NT) , (Nuchal translucency,nuchal saydamlık) gebeliğin 11-14. haftalarında yapılan ultrasonografide bebeğin boynunun arka kısmında koyu renkli olarak görünen kısmın kalınlığının ölçümüdür.(Bebeğin ense cildiyle servikal kemik üstündeki yumuşak doku arasında kalan boşluk)

Ense Kalınlığı Ölçümü Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?

Fetal ense kalınlığının ölçümü 11-14. haftalar arasında yapılır. Genellikle karından ultrasonografi ile ölçüm yapılabilirken, gerekli durumlarda vajinal ultrasonografi ile de yapılabilmektedir.Ultrasonografide bebeğin yan durduğu pozisyonda görüntü ekranda büyütülerek doğru bir ölçüm yapılmalıdır.

Ense Kalınlığı Ölçümü Yapılırken Nelere Dikkat Edilir?

  • CRL ölçümü 45-84 mm arasında olmaldır.
  • Sagittal planda ölçüm yapılmalıdır.
  • Fetus nötral pozisyonda olmaldır.
  • Amnion zarının net olarak ayrımı yapılarak ölçüm alınmalıdır.
  • Ultrason ekranında büyütme fetus başı ve üst thorax’ı ekranı kaplayacak şekilde olmalıdır.
  • Fetal boyun etrafında kord bulunmamalıdır.
  • Ölçüm içten içe yapılmaldır.

Ense Kalınlığı Ölçümü Neyi Gösterir?

Boynun arka kısmında olan bu sıvı normalde her bebekte bir miktar bulunur. Sadece ense kalınlığının ölçümü ile Down sendromlu bebeklerin % 40-70 ‘i saptanabilmektedir. Ancak özellikle down sendromu (Trizomi 21) başta olmak üzere bir çok durumda bu sıvının miktarı artar.

Fetal ense kalınlığının artması ile Down sendromu dışındaki bazı kromozomal anomalilerin de görülme sıklığı artmaktadır.Ense kalınlığı artışı bebekte kromozomal anomali yoksa da; kalp hastalıkları ve diğer bazı sendromlar için bir sinyal olabilir.

Ense kalınlığı azaldıkça kromozomal anomali görülme riski azalır .Ense kalınlığı 2 mm’nin altında olduğunda risk% 1’in altındadır.

Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam