Rahim Biyopsisi nedir?

Rahim iç tabakasına “endometrium” denir.Rahim iç tabakasından parça alınması işlemine “endometriyal biopsi” adı verilir.

Biyopsi rahim içindeki dokudan,iç tabakadan mikroskop altında patolojik inceleme amacıyla bir “parça alınması” demektir.
Biyopsi sonrası alınan materyaller patoloji laboratuarlarına gönderilip incelenir.

Endometriyal Biopsi (Rahim Biopsisi) Yapılma Nedeni Nedir?

Özellikle endometrial hiperplazi gibi rahim içinde ultrasonda kalınlaşma görülmesi durumunda veya uzun süreli adet kanamalarında ya da rahim içi polip düşünüldüğünde hem tanı hem de tedavi amaçları ile rahim içinden biyopsi alınabilir.

Endometrium Hiperplazisi nedir?

Rahim iç tabakası olarak da bilinen "endometrium", her ay adetle beraber rahimden atılan dokudur.
"Endometrial hiperplazi" ise bu rahim içi zarı dokusunun normalden fazla kalınlaşması ile karakterize bir durumdur.

Endometiyal hiperplazi halk arasında daha çok "rahim kalınlaşması" ,"rahimde kalınlaşma" olarak bilinmekte ve kanser öncüsü bu durum endişeler yaratmaktadır. Nitekim rahim içinin kalınlaşması ilerlediğinde tedavi edilmezse, rahim kanseri gelişebilmektedir.

Endocervical Küretaj (ECC): Rahim içi kanalın “küret” adı verilen kazıyıcı bir aletle kazınarak yapılan işleme endocervical küretaj adı verilmektedir. Alınan materyal inceleme için patolojiye gönderilmektedir.

Rahim Biopsisi (Endometrial Biopsi) Nasıl Yapılır?

Hasta muayene masasına yatırıldıktan sonra,lokal ya da sedasyon anestezisi verilerek;steril şartlarda rahim ağzı tenekulum adlı aletle tutulur ve ince bir plastik kanülle rahim içine girilerek rahim iç dokusundan vakumla örnekleme yapılır.Alınan örnek patolojik inceleme için gönderilir.Böylece hem tedavi yapılmış ve kalınlaşma ya da kanamanın nedeni de net olarak belli olmuş olur.

Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam