Kolposkopi Nedir?

Kolposkopi rahim ağzının (serviks) ışıklı kamera benzeri bir aletle (kolposkop) incelenmesidir. Vajen ve vulva incelemesi için de daha nadiren kullanılabilir. Kolposkopide görüntü 5 - 40 defa büyütülerek incelenir ve gerekli görülen yerlerden biyopsi (parça) alınır. Özellikle smear testinde anormal bir durum varsa ya da ilaca dirençli rahim ağzı yarası varsa veya hastanın HPV enfeksiyonu mevcut ise bu işlem uygulanabilmektedir. Amaç;rahim ağzında kanser ya da kanser öncülü bir lezyon olup olmadığını saptamaktır.

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Kolposkopi işlemi muayenehane ya da hastane koşullarında yapılabilir.Hasta muayene masasına yatar ve spekulum denen muayene aleti vajinaya takılır.Rahim ağzı kolposkop denen dürbüne benzer aletle aydınlatarak dışardan büyütülmüş olarak kamera ile izlenir. İzleme esnasında asetik asit ve lugol (potasyum iyodür - Schiller testi) gibi bazı solüsyonlar rahim ağzına sürülür böylece rahim ağzında anormal alanlar varsa buralar farklı renklere bürünür Bu tür anormal alanlardan biyopsi alınır ve incelenmesi için patolojiye gönderilir.

Patolojiden gelecek biyopsi sonucuna göre tedavinin devamı planlanır. Eğer biyopsi sonucu tamamen normal gelirse duruma göre değişebilmekle beraber genellikle 3-6 ayda bir smear alınarak hastanın izlenmesi yeterli olur. Patoloji sonucu anormal gelirse patolojinin türüne göre rahim ağzına LEEP,LETZ, yakma, dondurma gibi tedaviler veya nadiren ameliyat gerekebilir.

Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam